Какво е мускулната треска?

Мускулна треска се нарича специфичната болка или дискомфорт, оставаща от 24 до 76 часа след интензивно натоварване на определен мускул или мускулна група.
Има две теории защо боли: едната е, че се дължи на синтеза на млечната киселина, а другата е, че се дължи на миниатюрни разкъсвания в мускулната тъкан, причинени от неравномерно или необичайно натоварване.
Едно изследване твърди, че мускулната треска не е предизвикана от болката в повредената мускулна тъкан, а се дължи на подсилващ процес.

Мускулът реагира на тренировката като се подсилва до степен по-висока от предишната чрез изграждане на нови сегменти в мускулната тъкан. Този процес на подсилване кара клетките да нарастват и да упражняват натиск върху околните нерви и артерии, причинявайки мускулна треска.

Точната причина за този вид болка не е установена окончателно все още.
Млечната киселина (IUPAC систематично наименование: 2-хидроксипропанова киселина), която предизвиква дразненето в мускулната треска е химическо съединение, което участва в няколко биохимични процеса. Тя е карбоксилна киселина с емпирична формула C3H6O3. Млечната киселина има една хидроксилна група, съседна на карбоксилната киселина, което я прави алфа-хидроксикиселина. В разтвор тя може да изгуби протон от киселинната група и да се получи лактатен йон CH3CH(OH)COO?.
Млечната киселина е хирална и има два оптични изомера. Единият е познат като L-(+)-млечна киселина или (S)-млечна киселина, а другият, негово огледално отражение, е D-(-)-млечна киселина или (R)-млечна киселина. Биологически важният изомер е L-(+)-млечната киселина.
L-лактат се получава от пируват чрез ензима лактат дехидрогеназа (ЛДХ) във ферментационен процес. Лактат се произвежда постоянно в процеса на нормалния метаболизъм и физическа активност, но не увеличава концентрацията си, докато скоростта на производство на лактата не надвиши скоростта на неговото унищожаване. Скоростта на унищожаване зависи от няколко фактора, между които монокарбоксилатните транспортьори, концентрацията и изоформата на ЛДХ и оксидативния капацитет на тъканите. Концентрацията на лактат в кръвта обикновено е 1-2 mmol/L в спокойно състояние, но може да нарасне до 20 mmol/L по време на интензивно физическо натоварване.

Как да облекчим мускулната треска:

  • Ползотворна почивка
  • Пълноценна високо белтъчна и средно висока въглехидратна храна
  • Правилно дозиране на тренировъчния обем, при всяка фитнес тренировка
  • Масаж.
 
Естроген - най-женският хормон! В днешно време общественият идеал за женска фигура, към който се...
11 – те най – добри хранителни съставки за жената от фитнес залата За билдерите здравословното хранене е задължително. А жените във...
Как да се отървете бързо от излишните килограми Искате да се отървете бързо от няколко килограма? Има различни начина...

Реклама